Marea majoritate a conducătorilor auto neglijiază poziția corectă la volan, neștiind că aceasta este foarte importantă pentru evitarea accidentelor și a rănirii grave din timpului condusului.

Vă vom prezenta reglajele necesare pentru o poziție corectă la volan:

1. Reglarea scaunului. Scaunul trebuie reglat în așa fel încât șoferul să ajungă ușor la pedale, fără a fi nevoit să se întindă. Reglarea acestuia se face în funcție de poziția activă a piciorului stâng (poziția apăsată a ambreajului).

La ce ne ajută acest lucru? În caz de accident, poziția flexată a genunchiului conferă elasticitatea necesară, neafectând articulația respectivă.

2. Reglarea spătarului. Spătarul scaunului trebuie lăsat pe spate până când brațele sunt ușor îndoite pe volan (aproximativ 25-30 cm distanță între volan și pieptul șoferului).

La ce ne ajută acest lucru? În caz de accident, atunci când airbag-ul este activat, acesta practic îți explodează în față, la o viteză de 180 km/oră. Dacă ești prea aproape de volan, acest lucru poate fi fatal. Dacă ai încrucișat brațele în timpul condusului și un airbag se activează, forța acestuia ar putea să îți rupă brațele.

3. Reglarea înălțimii scaunului. În cazul în care mașina are opțiunea de înălțare a scaunului, aceasta trebuie să fie cât mai sus, dar fără a se atinge plafonul cu capul (este nevoie de aproximativ o palmă între plafon și capul șoferului).

La ce ne ajută acest lucru? În caz de răsturnare avem protecţie şi totodată obţinem o vedere de ansamblu asupra gabaritului maşinii.

4. Reglarea tetierei. Tetierea trebuie reglată astfel încât baza acesteia să fie în dreptul cefei șoferului și să fie la o distanță de aproximativ un centrimentru față de cap.

La ce ne ajută acest lucru? La prevenirea leziunilor gâtului în cazul unei lovituri din spate.

5. Reglarea volanului. Dacă volanul mașinii are reglaj pe înălțime și adâncime, trebuie să ne fixăm umerii în scaun și să ducem mâinile deasupra volanului (volanul trebuie să fie la încheietura mâinilor). Acesta se reglează întâi sus-jos, astfel încât să vedem tot bordul mașinii prin gaura volanului.

La ce ne ajută acest lucru? Să avem vizibilitate asupra panoului de bord și, respectiv, să nu ne obosească brațele la drum.

6. Reglarea oglinzilor. Verificăm oglinzile laterale și cea din centru, pentru a ne asigura că acestea sunt aliniate corect și avem vizibilitatea necesară. Oglinzile laterale trebuie reglate astfel încât cu o treime vedem mașina și cu două treimi afară. Oglinda din centru trebuie reglată astfel încât putem vedea marginea de sus a geamului din spate în marginea de sus a oglinzii.

La ce ne ajută acest lucru? Să avem o foarte bună vizibilitate a drumului și să prevenim posibilele accidente.

7. Reglarea centurii de siguranță. Aceasta trebuie ajustată astfel încât să fie fermă pe corp, iar în cazul în care se poate regla pe înălțime, trebuie poziționată la aproximativ 2-3 cm mai sus de umăr.

La ce ne ajută acest lucru? În cazul unui accident, aceasta prevenire impactului cu parbrizul și posibilitatea de a fi aruncat din mașină și, de asemenea, reduce riscul vătămării coloanei vertebrale în momentul impactului.