Ai visat la carnetul de șofer? Îți prezentăm o listă cu pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține rapid permisul auto.

1. Îndepliniți următoarele condiții:

a) să aveți vârsta de cel puțin:

  • 16 ani împliniți pentru subcategoriile A1 și moped;
  • 18 ani împliniți pentru categoriile A, B, C, CE;
  • 21 de ani împliniți pentru categoriile D;

b) să urmați un curs de pregătire teoretică și practică la școala noastră de șoferi;

c) să fiți apți din punct de vedere medical și psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicitați examinarea;

d) să nu fi fost condamnat(ă), prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;

e) să fiți declarați admiși în urma susținerii examenului auto cu poliția – atât la proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât și la cea practică (traseul) pentru categoria/subcategoria dorită.

2 . Școala de șoferi, instructorul și prețul potrivit

Alegerea școlii de șoferi este un pas important, poate cel mai important în demersul dumneavoastră de obținere a permisului de conducere.

Iată de ce trebuie să ne alegeti: o școală bună = un viitor șofer bun!

Principalele motive pentru care trebuie să fiți atenți când alegeți școala de șoferi și instructorul sunt:

  • la terminarea școlii de șoferi e de preferat să știți ceva mai mult decât niște noțiuni de bază, privind conducerea unei mașini;
  • nimeni nu își dorește un instructor neserios care să nu vină la orele de conducere prestabilite; dar nici mașini uzate care se defectează când ți-e lumea mai dragă!

Odată ce ați hotărât să începeți școala de șoferi, o mică sondare a posibilităților ar fi utilă.

Școala noastră de șoferi are o varietate mare de vehicule (și puteți opta pentru vehiculul preferat). Dacă știți deja ce mașină urmează să conduceți, iar școala noastră de șoferi dispune de respectiva mașină puteți să faceți școala deja pe modelul respectiv, pentru a vă fi mai ușor după. De asemenea, școala noastră este dotată cu săli de cursuri destinate studiului teoretic, precum și cu calculatoare ce sunt folosite pentru acomodarea cursantului cu metoda actuală de examinare.

DE CE NOI?

Pentru că suntem profesioniști în ceea ce facem, pentru că ne pasă și vrem ca tu să fi mulțumit și să revi!
Ceea ce am realizat până acum sunt doar rezultate speciale, și nu am spus noi acest lucru. Privind gradul ridicat al promovabilității școlii noastre, mărturia stă în diploma de performanță cu locul I pe județul Timiș, obținută în anul 2009 și 2010. Am pus suflet în tot ceea ce am realizat, de aceea produsul final a satisfăcut întotdeauna clientul. Atuurile noastre față de concurență sunt CALITATEA ȘI PROMPTITUDINEA!

DE CE NUMAI NOI?

Filosofia companiei noastre se bazează pe o misiune și valori clare. În spiritul acestora, personalul nostru acționează întotdeauna cu hotărâre, combinată cu un maximum de orientare spre client și serviciile prestate.
Valoarea noastră de bază este reprezentată de oameni foarte experimentați și calificați ce dezvoltă și susțin servicii de calitate.

3. Înscrie-te la școala de șoferi

Faza 1: Când veniți la noi pentru înscriere trebuie să aveți următoarele:

  • buletin/carte de identitate în original pentru a vă confirma identitatea;
  • banii pentru prima rată;

Faza 2: La sediul scolii noastre de șoferi:

  • veți putea alege pe ce mașină să faceți școala de șoferi și instructorul (în caz că v-a fost recomandat vreunul în prealabil);
  • completați un formular de înscriere + banii și BI/CI (de la faza 1).

Faza 3: Apoi școala noastra de șoferi vă:

  • oferă caietul cursantului;
  • informează unde vă puteți efectua testul psihologic (de regulă testul psihologic trebuie efectuat înainte de a începe orele de conducere);
  • informează unde și în ce zile puteți susține testul inițial de legislație rutieră (care trebuie, de asemenea, susținut înainte de a începe orele de conducere);
  • informează unde puteți susține simulări de teste auto pe calculator pentru a vă obișnui cu metoda de examinare;
  • informează ce alte acte mai trebuie să aduceți pe parcursul școlii de șoferi pentru a vă completa dosarul;
  • programează primele ore de conducere în funcție de orarul dumneavoastră.

4. Testul psihologic

Înainte de a începe pregătirea practică (adică orele de conducere) trebuie să treceți de testul psihologic. Testul psihologic, în mod obișnuit, constă dintr-un test scris și o probă practică.

Proba scrisă presupune rezolvarea unor teste creion-hârtie (atenție concentrată, atenție distributivă, spirit de observație, logică);

Proba practică vă testează din punct de vedere aptitudinal pentru funcția de conducător auto (capacitatea de învățare, memoria operantă, timpul de reacție, psihoreactivitatea motorie, rezistenșa la presiunea timpului, etc.).

Examenul psihologic are drept scop principal evaluarea aptitudinii/inaptitudinii subiectului pentru obținerea permisului de conducere.

Evaluarea psihologică este obligatorie în vederea obținerii certificatului de atestare profesională pentru conducătorii de autovehicule și tramvaie.

Laboratorul nostru psihologic dispune de personal calificat în domeniul auto care asigură baza de pornire în formarea și consolidarea comportamentelor de securitate rutieră și creșterea fiabilității sistemului om-mașină.

5. Testul auto preliminar

Conform noilor reglementări, înaintea începerii pregătirii practice (adică a orelor de conducere) elevii înscriși la școala de șoferi trebuie să aibă niște cunoștințe minime legislative. În acest sens se susține un test la sediul școlii noastre de șoferi pentru verificarea cunoștintelor teoretice.

De regulă, se administrează teste de 26 de întrebări (similare cu cele de la examenul auto – proba pe calculator) din care elevul trebuie să cumuleze minim 22 puncte (pentru a putea începe pregătirea practică). Dovada promovării testului cu minim 22 puncte va fi depusă la dosarul auto, alături de restul documentelor.

6. Cursuri de pregătire practică

În perioada în care sunteți elevul școlii noastre de șoferi trebuie să urmați și cursurile de pregătire teoretică.

Cursul de pregătire teoretică are o durată de 24 de ore pentru categoriile A si B, 70 de ore pentru categoria C și CE, respectiv 10 ore pentru CE și 66 ore pentru categria D.

Scopul acestor cursuri îl reprezintă înțelegerea legislației și constă în explicarea detaliată a codului rutier, rezolvarea și explicarea chestionarelor auto (chestionare în conformitate cu noul cod rutier și cu cele care se dau la examenul auto).

Ordonanța Art. 23

5. Pregătirea teoretică și practică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere se efectuează de către profesori de legislație rutieră și instructori auto atestați de autoritatea competentă (A.R.R.)

Regulament Art. 29

3. Pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B și subcategoria A1, se poate efectua și de către un instructor auto autorizat în condițiile legii, care a încheiat un contract cu unitatea autorizată în care solicitantul a efectuat pregătirea teoretică.

4. Pot efectua cursurile practice de învățare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice și persoanele care nu au încă vârsta minimă prevazută de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni înainte de împlinirea acesteia sau dacă urmează cursurile unei instituții de învățământ preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an înainte de împlinirea vârstei.

7. Efectuarea orelor de conducere

O parte foarte importantă a pregătirii, în vederea susținerii examenului auto, este pregătirea practică. Aceasta constă în efectuarea orelor de conducere, sub supravegherea instructorului auto.

Cursurile de pregatire practică (orele de conducere) au o durată de 30 ore pentru categoriile A și B, 40 de ore pentru categoria C și 17 ore pentru categoria CE.

Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regulă echivalentul a 15 ședințe) elevul trebuie să învețe funcțiile mașinii, să controleze mașina, să poată merge în condiții de siguranță, să facă viraje, parcări, garări, întoarceri, precum și plecarea din rampă.

Conform noilor reglementări în vigoare, prima oră de conducere trebuie să înceapă în poligon, unde instructorul auto trebuie să învețe noul elev manevrele principale și componentele mașinii. Durata unei ore de conducere este de 100 de minute cu 10 minute pauză (ora didactică), iar în timpul unei zile un cursant nu poate efectua mai mult de 1 sedință (2 ore legate), datorită faptului că dacă se conduce doar o oră, elevul nu reușește să se acomodeze cu mașina (timpul nu este suficient pentru acomodare) așa că efectuarea a două ore legate (reprezentând 1 sedință de conducere) întrunește timpul suficient atât pentru acomodare și deprindere. cât și atenție maximă. Dacă se încearcă a se conduce mai mult de 2 ore, elevul începe să obosească, iar atenția începe să i se diminueze datorită lipsei de experiență.

Art. 29 (1) De la data aderării României la Uniunea Europeană, pentru a fi înscris la o unitate autorizată în vederea pregătirii teoretice și practice pentru obținerea permisului de conducere, solicitantul trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere psihologic.

(2) Înainte de a urma cursurile practice de învățare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie să facă dovada pregătirii teoretice, într-o unitate autorizată, în vederea obținerii permisului de conducere.

8. Întocmirea și depunerea dosarului

Dosarul pentru examenul auto se întocmește pe o perioadă mai lungă de timp, procesul începând odată cu înscrierea la școala noastră de șoferi.

Personalul nostru se ocupă de o mare parte din actele necesare pentru dosar. Însă anumite acte trebuie obținute chiar de către elev.

Aveți mai jos lista completă a actelor necesare:

a. Cerere tip de înscriere la școala de șoferi și fișa de școlarizare (se primesc și se completează la școala de șoferi);
b. Caietul cursantului (carnetul de elev al școlii) trebuie să îl aveți cu voi la toate orele de teorie și conducere. Pe carnet, profesorul de legislație, cât și instructorul auto trebuie să vă treacă fiecare sedință de teorie și de conducere.
c. Avizul psihologic obținut în urma susținerii testului psihologic. Vezi Pasul 4.
d. Fișa medicală. Școala noastră de șoferi oferă posibilitatea efectuării testului psihologic „in house”(la sediu) și are contract cu o policlinică autorizată care facilitează efectuarea fișei medicale în bune condiții, scutind astfel elevii de alergătura aferentă;
e. Cazier judiciar:
Se obține de la Poliția Județului unde aveți domiciliul și are o valabilitate de 6 luni.
Pentru a obtine cazierul judiciar aveți nevoie de un act de identitate. Detaliile complete privind cazierul judiciar le găsiți pe site-ul poliției române (http://www.igpr.ro/directia_cazier.htm).
f. Alte documente necesare:
– copie după actul de identitate (se face la sediul nostru);
– chitanța de examen sală se percepe în funcție de categorie și se achită la primărie (trezorerie) sau la oficiul poștal: pentru cat. A, A1 și B este 5 lei; pentru cat. C, CE sau D este 24 lei; pentru redobândirea permisului (indiferent de categorie) este 72 lei, iar pentru cei care au dat de mai mult de trei ori examen taxa de examinare sală este de 72 lei/categorie.
– chitanța C.E.C. sau B.C.R. de 68 lei pentru confecționarea permisului de conducere.

9. Examenul auto

Examenul auto este compus din două părți: una teoretică (test grilă) și una practică (traseul). Partea teoretică este compusă din 4 teme ce se găsesc în manualul nostru de legislație rutieră conceput pentru o învățare mult mai ușoară:

  • legislația rutieră;
  • conducerea preventivă;
  • cunoașterea autovehiculului;
  • conducerea ecologică.

Testul auto (Sala)

Prima probă a examenului auto constă în susținerea unei probe teoretice, cunoscută și sub denumirea de sală. Pentru obținerea permisului pentru categoria B testul auto constă dintr-un chestionar auto de 26 de întrebări grilă cu variantă multiplă de răspuns (o întrebare poate avea una, două sau trei variante de răspuns). Pentru a promova acest examen trebuie să acumulați minim 22 de puncte din cele 26. Pentru obținerea permisului pentru categoria C, CE, prima dată se va susține examenul de categoria C, unde se va primi un chestionar auto tot de 26 de întrebări grilă cu variantă multiplă de răspuns (o întrebare poate avea una, două sau trei variante de răspuns) din care trebuie făcute minim 22 de puncte. Pentru obtinerea permisului pentru categoria CE se primește un chestionar auto de 11 întrebări grilă din care trebuie făcute minim 9 puncte. Pentru obținerea permisului pentru categoria D se primește un chestionar grilă de 26 de întrebări cu variantă multiplă de răspuns (o întrebare poate avea una, două sau trei variante) din care se fac minim 22 de întrebări. Pentru obținerea permisului pentru categoria A se primește un chestionar grilă de 20 de întrebări din care trebuie făcute minim 17 puncte.
Întrebările din chestionarul auto sunt din Codul Rutier actual și din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Chestionare în conformitate cu legislația auto în vigoare găsiți și pe site-ul nostru, respectând structura și stilul întrebărilor care se dau la examenul auto.

Proba practică (Traseul):

Odată promovată proba teoretică urmează să susțineți proba practică, adică traseul auto, care este programat la o săptămână distanță după proba teoretică.

Pentru categoria B:
La acestă probă veți fi asistat de un polițist (care va sta pe locul din dreapta) și pentru corectitudinea examenului, în spatele vostru va sta un alt elev.
Examenul auto – proba practică constă în parcurgerea unui traseu și efectuarea unor manevre în trafic (la cererea examinatorului). Odată ce ajungeți la volan trebuie să începeți pregătirea de plecare: reglarea scaunului în funcție de pedala de ambreiaj, reglarea oglinzilor și punerea centurii. Apoi, când polițistul vă zice că puteți pleca, porniți motorul, trageți frâna de mână, băgați mașina în viteză și plecați de pe loc.
Pe parcursul traseului fiți atenți: să păstrați banda; atunci când schimbați banda sau direcția de mers semnalizați; aveți mare grijă în a acorda prioritate (aceasta este una din greșelile cele mai frecvente ale elevilor).
Exceptând manevrele clasice de mers spre stânga/dreapta, examinatorul vă mai poate cere să executați una din următoarele manevre: mersul înapoi, parcarea cu fața, parcarea laterală, gararea (parcarea cu spatele), plecarea din rampă sau întoarcerea din 3 mișcări.

Tips&Tricks (trucuri) pentru promovarea examenului auto;
– nu lipsiți de la cursurile de pregătire teoretică și practică;
– dacă vă simțiți nesiguri pe abilitățile voastre de condus luați câteva ore suplimentare de conducere pe care le solicitați la sediul școlii noastre;
– înainte de examen dormiți bine;
– pe parcursul examenului păstrați-vă calmul și fiți foarte atent la ce vă spune polițistul examinator;
– chiar dacă ați făcut o mică greșeală în trafic continuați cu fruntea sus. Pentru schimbarea greșită a vitezei sau pentru că vă „moare” motorul nu vă poate pica, dacă demonstrați că a fost o simplă eroare și în rest merge totul bine;
Dacă reușiți să convingeți examinatorul că știți să vă descurcați în trafic și nu constituiți un pericol public, permisul este al dumneavoastră.

10. Ridicarea carnetului auto

Odată ce ați fost declarat admis la examenul auto (ambele probe: și cea teoretică și cea practică) permisul dumneavoastră de conducere va ajunge prin poștă în maxim 3-5 zile de la promovare sau poate fi ridicat pe baza actului de identitate în original de la Serviciul Regim Permise Conducere și Înmatriculări Autovehicule din cadrul Iulius Mall.

FELICITĂRI!